31 januari 2010

PORTO - HET LICHT IN PORTO

Zo, genoeg over Porto. Hier nog een laats- te diashow. Het onderwerp is het licht in Porto. Waar zou een fotograaf zijn zonder licht? Nerreguns toch? Zoveel verschillend licht op  diverse tijdstippen. Ik kon mijn camera in Porto gewoon niet in mijn zak laten zitten! Hier het resultaat.
Klik voor de plaatjes.

27 januari 2010

PORTO - AZULEJOS

Azulejos - de in blauw beschilderde tegelwanden - kom je overal in Porto tegen. Vooral op kerken, maar ook op particuliere huizen en bedrijven. Blijkbaar vinden ze dat mooi, die tegeltjes. Ik kan de schoonheid niet zo snel ontdekken, maar bijzonder is het wel. Maar weer een diapresentatie gemaakt.
Klik voor de diashow

26 januari 2010

PORTO - DINSDAG WASDAG


Het viel op dat in Porto wordt afgeweken van de ouderwetse maandagwasdag. Op dinsdagmiddag hingen opeens de lijnen vol met wasgoed. Ik heb de foto's daarvan maar in een diapresentatie gezet.

24 januari 2010

PORTO - PANORAMA VANUIT HET ZUIDEN


Eindelijk gevonden! Een goede vervanger voor PhotoStory. Het is de Aquasoft SlideShow maker, waarin ik de volgende panoramafoto van Porto heb gemaakt. Redelijk resultaat, vind ik. Muziek? Een klein stukje Fado Portugues van Amalia Rodriguez.

20 januari 2010

PORTO - HET KERKHOF VAN AGRAMONTE


Video thumbnail. Click to play

De regelmatige bezoeker van dit blog heeft al eens kennisgemaakt met een van mijn afwijkingen; ik fotografeer vaak kerkhoven. Zo ook in Porto, waar het Cemitério de Agramonte al meer dan 200 jaar de Portonezen een laatste rustplaats biedt. Er liggen overigens ook veel Engelsen, dat zal wel te maken hebben met het feit dat de meeste exporteurs van portwijn Engelsen waren. Op het kerkhof, als een van de laatste beelden in deze presentatie, staat een ovaal koepelgebouwtje. waar aan de buitenzijde de namen van de overledenen in marmer staan gegrift. Binnenin heb ik de foto gemaakt, waarop een met de hand bedienbare liftconstructie staat, waarop de overledene naar het niveau van zijn eindbestemming kon worden gebracht. Het filmpje is gemaakt in Picasa, toch geen alternatief voor Photostory, maar je moet toch wat. Geen passende muziek erbij, maar passende stilte... Klik voor het filmpje van 1 minuut 40 sec.

19 januari 2010

PORTO - BOEKHANDEL LELLO & IRMÃO


Het is nog steeds niet gelukt om een passend alternatief te vinden voor PhotoStory, dus post ik maar alvast wat foto's van Porto.
In Porto liepen we tegen deze boekhandel aan . De gevel is in neo-gotiek uitgevoerd, en mooi bewaard gebleven sinds de bouw, rond 1900. Maar wat werkelijk verrassend was bevond zich in het jugendstil interieur. Een dubbele wenteltrap, zoals ik er nog nooit een had gezien. Kijk (klik) zelf maar...

18 januari 2010

PFFFT PORTO

Zo, dat is mijn eerste post in het nieuwe jaar. Maar het heeft wel een tijdje geduurd, voordat het zover was gekomen. We zijn na de kerstdagen naar Porto vertrokken, hebben daar de jaarwisseling beleefd, en zijn, na elf dagen door Porto te zijn gewandeld (heuvel op - heuvel af) en na het schieten van meer dan 500 foto's, weer naar huis teruggekeerd. Maar toen begonnen de problemen pas. Ik had juist voordat we afreisden Windows 7 op mijn PC geînstallerd. Toen ik mijn Portofoto's in een diapresentatie wilde plaatsen met het programma PhotoStory van Microsoft, bleek dat niet te werken in Windows 7, netzomin als alternatieve programma's met dezelfde functie. Microsoft schijnt ook geen patch voor het programma voor Windows 7 uit te geven, zodat de trouwe bezoeker van dit blog nog even geduld moet hebben voordat ik iets heb gevonden om de foto's op mijn blog te te tonen. Hier alvast een panoramafoto van Porto, vanaf de zuidoever van de Douro."Even erop klikken, dan zie je hem (iets) groter